Coronavaccinaties 65-70 jaar.

Op zaterdag 10 april zijn de vaccinaties aan de groep van 60-65 jaar gegeven. We kijken terug op een goed georganiseerde vaccinatieochtend die zonder problemen is verlopen. Omdat er nog voldoende vaccin over is hebben we besloten om extra vaccinatie-spreekuren in te plannen voor de groep van 65 tot 70 jaar. Deze week worden de uitnodigingsbrieven verstuurd en kunnen de afspraken worden ingepland. Omdat er 11 dosis uit een flacon gehaald kunnen worden, mogen er per spreekuur 11 mensen komen. Bent u 65 jaar of ouder dan kunt u deze week een uitnodiging verwachten en ons bellen voor een afspraak. We vinden het belangrijk om veilig en in de vertrouwde sfeer van de huisartsenpraktijk het vaccinatieprogramma te kunnen uitvoeren.

Er is veel onrust ontstaan over het Astra Zeneca vaccin tegen corona. Met name over de kans op trombose of een longembolie. Uit het recente persbericht van de EMA blijkt dat deze kans erg klein is. Geen enkel geneesmiddel of vaccin is vrij van bijwerkingen. Uit eigen praktijk hebben we de ervaring dat juist een aantal mensen met Corona-besmetting een ernstige vorm van trombose of longembolie hebben gekregen. De cijfers laten zien dat een corona-infectie gevaarlijker is dan een vaccinatie. Daarom lijkt vaccinatie toch een verstandige keuze.

Siebo Postma, huisarts.

Persbericht EMA( Europees Geneesmiddelenbureau) 7-4-2021:

“Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft vandaag in een nieuw oordeel gemeld dat er een mogelijk verband is tussen de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes en het AstraZeneca-vaccin. De gecombineerde problemen moeten als zeer zeldzame bijwerking in de bijsluiter worden gezet. Volgens het EMA wegen de voordelen van het vaccin op tegen de bijwerkingen. De kans op de zeer zeldzame bijwerking is waarschijnlijk kleiner dan 1 op 100.000.”Het vaccin werkt zeer beschermend en redt levens”, zei EMA-directeur Emer Cooke tijdens een persconferentie waarin ze de nieuwe beoordeling toelichtte. “Door corona sterven nog steeds duizenden mensen. We moeten de vaccins die we hebben, gebruiken om onszelf te beschermen.”